Doula

De bevallingscoach

Het krijgen van een kindje is een van de belangrijkste gebeurtenissen in jullie leven. Het is dan ook belangrijk dat jullie je goed voelen bij de voorbereiding op de komst van jullie kindje. Natuurlijk worden jullie begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Maar wisten jullie dat er ook extra begeleiding mogelijk is in de vorm van een Doula?

Een doula kan het beste omschreven worden als een bevallingscoach. Het is een speciaal hiervoor opgeleid persoon, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van jullie kind en in de periode er na. Een doula is niet in plaats van een verloskundige of gynaecoloog, maar er naast, als onderdeel van jullie zwangerschapsbegeleiding.

Ik zou het een eer vinden om jullie te mogen begeleiden tijdens een van de mooiste en spannendste gebeurtenissen in jullie leven.


Wat doet een Doula?

Als doula kan ik, ruim voor de bevalling, via een aantal gesprekken erachter komen wat jullie willen. Een aantal voorbeelden:

 • Hoe zie jij je ideale bevalling voor je?
 • Welke verwachtingen heb je?
 • Waar zou je willen bevallen?
 • Hoe zouden jullie graag jullie kindje willen verwelkomen?
 • Wat verwacht je van jezelf? En je partner? En mij?
 • Ben je ergens bang voor?
 • Hoe werken de hormonen nu precies?
 • Wat heb jij nodig om fijn te kunnen bevallen?
 • Hoe zit dat met het geboorteplan?
 • Welke keuzes hebben jullie?
 • Wat zijn de mogelijkheden bij een thuis of ziekenhuis bevalling ( zowel met als zonder medische indicatie)
 • Uitleg over pijnbestrijding


Ik ga met jullie in gesprek en leg uit. Als ik weet wie jullie zijn en wat jullie willen, wat jullie fijn vinden of juist niet, kan ik jullie helpen met het opstellen van jullie wensen in een geboorteplan. Het is begeleiding op maat, privé en afgestemd op jullie.

Een geboorteplan is een wensenlijstje. Hierin zet je wat je graag zou willen tijdens de bevalling en er na. Ook dingen die je juist niet wilt komen aan bod. Als je een dergelijk plan van te voren bespreekt en je alle voor- en tegens weet kun je een bewuste keuze maken, wat het beste bij jullie en je kindje past. Ik noem het een wensenlijstje omdat zaken niet altijd lopen zoals je verwacht of graag zou willen, maar ook daar kan over gesproken worden.

Het kan ook zijn dat je al een of meerdere kindjes hebt, maar dat je bevalling niet zo is verlopen als je zou willen. En nu ben je weer zwanger en wil je de bevalling anders doen. We kunnen alles bespreken, maar niet alles veranderen. In geval van medische noodzaak blijven moeder en kind toch het belangrijkste, ook als je bevalling dan niet (helemaal) volgens je wensen verloopt.

Maar heel veel kan wel! Vaak zijn aanstaande ouders zich niet bewust van de keuzes die ze hebben en mogen maken.

Een ander groot voordeel is: ik ga op wacht staan vanaf week 38 van de zwangerschap tot en met week 42. Als je mij belt op het van te voren afgesproken tijdstip kom ik naar jullie toe( thuis of in het ziekenhuis) en ik ga niet meer weg. Deze continue ondersteuning is wat de doula ondersteuning zo speciaal maakt. Verloskundige, gynaecologen , verpleegkundigen, kraam verzorgsters, hebben allemaal te maken met een dienst rooster en als die voorbij is gaan ze naar huis en komt er een ander. Begrijpelijk natuurlijk, maar niet fijn als je in de afgelopen uren van je bevalling heel fijn ondersteund bent en diegene gaat plaats maken voor een ander. Hoe goed iedereen het ook probeert, hoe aardig iedereen ook is, een verandering is op zo’n moment niet wenselijk en waarschijnlijk ook niet fijn.

Ook voor de vader

Een doula is er niet alleen voor de zwangere vrouw, maar ook voor haar partner! Ik neem niet de plek van je partner in, maar ben een aanvulling op het team. Ik zorg voor jullie allebei. Bevallen doe je niet elke dag! Ook al ben je, als man, rustig, niet snel in de stress en emotioneel stabiel. Een bevalling is een unieke gebeurtenis. De vrouw wordt moeder en jij wordt vader. Dat doet iets met je. Omdat het zo bijzonder is kun je in paniek raken als je vrouw ineens veel pijn heeft. Of je wilt helpen maar je weet niet hoe. Of de bevalling duurt langer dan verwacht en je hebt er al een werkdag en daarna twaalf uur zonder slaap op zitten en je bent doodop. Als doula kan ik ook jou, als vader voorbereiden op de bevalling. Een kind krijgen is allang niet meer vrouwen aangelegenheid. Partners zijn er bij betrokken en zo hoort het ook. Ook al ben je normaal heel nuchter en praktisch, tijdens een bevalling kan dat zo maar anders zijn.


Hieronder lees je de ervaringen van een vader:


Maikel, vader van 3 kinderen:


Toen mijn vrouw zwanger was van ons eerste kindje, wist ik niet precies wat er zou gaan gebeuren. De verloskundige legt wel wat uit en bij de zwangerschap- cursus was ik ook 1 avond. Maar echte voorbereiding, dat had ik niet. Ik ben een nuchter en rustig persoon, maar toen de bevalling was begonnen wist ik niet wat ik kon doen om mijn vrouw te ondersteunen. Ja, ik was er bij en streelde haar schouders en hield haar hand vast. Maar voor mijn gevoel had ik echt iets kunnen doen, als ik meer had geweten, er meer van had begrepen. Bijvoorbeeld, dat de baby draait nadat hij uit het geboortekanaal komt. Dat wist ik niet. De verloskundige pakte het hoofdje van mijn zoontje vast en voor mijn gevoel ging dat heel raar. Ik schrok er heel erg van. Later bleek dat het heel normaal was en dat ze dat “de uitwendige spildraai”noemen. Mijn vrouw en ik hebben de bevalling niet als traumatisch ervaren hoor, maar een aantal dingen werd ons later pas duidelijk. Op zo’n moment merk je hoe onwetend je eigenlijk bent en wordt er van alles gedaan of beslist waarvan je denkt dat het er bij hoort. Ik had geen idee dat sommige zaken een keuze kunnen zijn. Dat een geboorteplan zaken duidelijker had gemaakt. Dan waren we toch een stuk rustiger de bevalling in gegaan. Je gaat toch ook niet in een auto rijden, zonder begeleiding omdat je een beetje theorie hebt gehad? Toen ik vader werd, bestond er nog niet zo iets als een doula in Nederland. Als ik in deze tijd vader was geworden, hadden wij er zeker wel gebruik van gemaakt!


Dit verhaal is geplaatst met toestemming van de desbetreffende persoon.

Wil je nog meer ervaringsverhalen lezen, kijk dan onder het kopje "recensies"

Samengevat:

Mijn doel is dat jullie samen een team zijn of dat nu met je partner, met je moeder of een vriendin is. Of als je alleen bent, je heel erg gesterkt voelt. Dat ik ondersteun. Dat ik als doula, jou/jullie onzekerheden heb besproken en jullie wensen, zodat jullie er helemaal voor kunnen gaan. Er is niets zo mooi als een koppel samen,de bevalling in zien gaan. Tijdens de bevalling ben ik er als rots in de branding. Geef ik tips, als het even niet meer zo makkelijk gaat. Neem ik even de plaats van jou, als vader in, als je naar het toilet moet of je behoefte hebt aan frisse lucht.

Samen met jullie wil ik graag een team vormen. Dit wil ik bereiken juist door in de gesprekken en de uitleg voor de bevalling helder te krijgen wat ieders rol zal zijn, helpen met het geboorteplan op stellen, gerust stellen en nog veel meer.

De positieve effecten van een doula

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar bevallen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen en in Amerika. Hoe kan je beter en veiliger bevallen?

Een van de belangrijkste conclusies uit verschillende onderzoeken laat zien dat een continue ondersteuning van de vrouw en haar (eventuele) partner, vele voordelen biedt.

De belangrijkste voordelen van een doula tijdens je bevalling#, op een rijtje:


 • De bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter
 • 40% minder verzoeken om pijnbestrijding ( bv. ruggenprik)
 • 10% minder keizersneden
 • 18% minder kunstverlossingen (bv. vacuümpomp)
 • 26% minder bijstimulatie met synthetische oxytocine nodig
 • Actievere betrokkenheid van de partner bij de bevalling
 • Moeder en partner kijken positiever terug op de geboorte
 • 20% minder kans op een postnatale depressies in de eerste weken na de geboorte


#Vergeleken met bevallingen zonder doula.


Bron:https://www.larbredevie.eu/blog/letude-de-houston-limpact-de-lacompagnement-desdoulas-en-chiffres


Redenen om voor een doula te kiezen

 • Je wilt graag extra begeleiding en continue ondersteuning
 • Je wilt samen met je partner er helemaal voor kunnen gaan en zorgen dat ook hij/zij ontlast wordt en er 100% voor jou kan zijn
 • Je bent onzeker door alle horror of supersnelle bevallingsverhalen
 • Je kunt moeilijk(er) ontspannen
 • Je hebt een medische indicatie en wilt zo natuurlijk mogelijk bevallen
 • Je bent eerder bevallen, maar wilt het nu graag anders
 • Je hebt eerder een keizersnede gehad, maar je wilt nu natuurlijk bevallen
 • Door alle keuzes weet je niet meer wat de beste keuze voor jou is
 • Je bent een single mama en wilt graag extra ondersteuning
 • Je krijgt een geplande keizersnede of ingeleide bevalling
 • Jij en je partner willen als team jullie kindje ter wereld laten komen