Q&A Doula


Waarom zou ik nog iemand bij de bevalling willen, ik heb toch al mijn verloskundige/gynaecoloog?

Een doula is een toevoeging. Ik begeleid jullie op een niet-medische manier. Ik ken wel alle medische protocollen en weet dus hoe alles werkt. Ik ben er helemaal voor jou en je partner. Een verloskundige en Gynaecoloog zijn niet bij je hele bevalling, vaak eventjes tussendoor en aan het einde. Een doula wel, ik wissel niet van dienst en ben dus de constante factor. Ook belangrijk: een doula kies je zelf.


Wat doet een doula?

Een doula begeleidt je door ruim voor de bevalling het gesprek met jou en je partner aan te gaan. Wat zouden jullie graag willen, wat zijn jullie wensen. Waar zie je tegen op? Ben je al eerder bevallen en hoe ging dat? Hiermee kan ik op maat jullie begeleiden naar de bevalling. Na een aantal van deze gesprekken, ga ik vanaf 38 weken zwangerschap op wacht staan voor jullie. Dat betekent dat ik 24/7 bereikbaar ben. Is de bevalling begonnen? Heb je vragen, onzekerheden? Dan kun je mij altijd bereiken. Als je wilt dat ik naar jullie toekom als de bevalling is begonnen, dan kom ik. En ik ga dan niet meer weg. Gedurende de hele bevalling en een tijdje er na blijf ik bij jullie. Ook kom ik na de bevalling nog een keer langs om jullie kleine te bewonderen en om na te praten over de bevalling. Ik beantwoord dan ook jullie vragen. Tussendoor kun je altijd bellen of appen.

Daarnaast kan ik masseren, uitleg geven, “vertalen” van de medische protocollen, eten en/of drinken verzorgen, spullen klaar leggen, enz. Ook hierbij bespreken we van te voren wat jullie wensen zijn en wat mijn rol hierin kan zijn. Een doula geeft je de regie over je eigen bevalling terug. Ik zorg dat je je zo veilig mogelijk voelt en laat jouw je eigen keuzes maken en ondersteun jullie daarbij.


Kun je mij positieve cijfers geven over het gebruik van een doula?

Jazeker. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het gebruik van een doula. Daarbij werd een vergelijk gemaakt tussen wel of geen doula aanwezig bij de bevalling. Dit onderzoek vond plaats bij vrouwen tussen de 18 en 43 jaar, met en zonder partner. Zowel vrouwen die bevielen in het ziekenhuis als thuis. Er is ondermeer het volgende uitgekomen:

De ontsluitingsfase van de bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter( de fase voor het persen)

40% minder inknippen en vacuümverlossingen

50% minder keizersneden

40% minder (extra) weeën opwekkende middelen nodig

60% minder verzoek om pijnstilling, voornamelijk de ruggenprik

Er zijn minder postnatale depressies in de eerste zes weken na de geboorte

De partner is actiever betrokken bij de geboorte

Er wordt met een meer tevreden en positief gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces.


Ik wil/moet in het ziekenhuis bevallen, heeft een doula dan wel zin?

Een doula heeft altijd zin. Ik ben de constante factor, ik ga met jullie naar het ziekenhuis en ga niet meer weg. Ik kan helpen bij de “vertaling” van het medisch protocol. Ik kan overleggen met het medisch personeel omdat ik al een voortraject met jullie heb gehad en weet wat jullie wensen zijn. Bevallen doe je niet elke dag. Het is jullie kindje dat ter wereld komt en dus is je op je gemak voelen belangrijk. Juist in een ziekenhuis, omdat het niet je vertrouwde omgeving is.


Ik krijg al heel veel informatie van de verloskundige, lees boeken en volg een zwangerschapscursus. Dan heb ik toch geen doula nodig?

Natuurlijk geeft een verloskundige veel informatie, maar dat doet ze vanuit haar vakgebied. Veel informatie is gericht op medische en fysieke handelingen. Wat natuurlijk prima is om te weten. Een zwangerschapscursus ( even in het algemeen) bereidt je ook op een fysieke manier voor op de bevalling. Je krijgt informatie die meestal ook over het fysieke deel gaat. Hetzelfde geldt voor boeken en internet. Daarnaast geeft internet toegang tot vele websites en forums. Dat kan soms handig zijn, maar meestal doen ze meer kwaad dan goed. Je leest bijvoorbeeld over vrouwen die een helse bevalling hebben van 32 uur of vrouwen die bijna niks voelen en dan een uur later hun baby in hun armen hebben. Die verhalen zijn niet onwaar, alleen erg zeldzaam. Dat soort verhalen komen dus op internet terecht. Bewust of onbewust wordt je hierdoor beïnvloedt. Een doula heeft veel informatie, over ALLE vlakken, dus ook het sociaal-emotioneel gedeelte, wat bijna nergens aan bod komt. Daarnaast geef ik begeleiding op maat. Je kunt alle vragen stellen en ik help jullie bij alles wat jullie willen weten.


Neemt een doula dan niet de rol van de partner over?

Nee. Een doula is er naast je partner. Het is voor hem net zo’n bijzondere gebeurtenis. Door de voorgesprekken die we hebben, komen we er samen achter wat voor rol de partner in zou willen en kunnen nemen. Daar groei je als het ware in. Ook al ben je normaal heel nuchter, tijdens een bevalling kan dat zo maar anders zijn! Op dat moment heeft je vrouw/vriendin pijn en kan het als man moeilijk zijn daar mee om te gaan. Er worden elke dag kinderen geboren, dus zo bijzonder is het niet…Het klopt,het gebeurt elke dag, maar niet elke dag wordt jouw kind geboren. Het begin van een leven. Het is toch prachtig als je kindje de beste start krijgt. Wat is er mooier dan dat het liefdevol geboren wordt, met papa en mama als team. Dat proberen we te bereiken met de voorgesprekken. Ook tijdens de bevalling, als de partner het soms even niet meer weet of dingen toch anders lopen, kan de doula hem er aan herinneren wat hij kan doen voor zijn vrouw/vriendin.


Wat kost dat nou, zo’n doula?

De prijzen zijn verschillend per doula, maar ook de inhoud van de diensten verschilt. Het ligt er ook aan welke doula bij je past. Om de juiste doula te vinden is het belangrijk dat het klikt. De meeste doula’s hebben een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarbij je kunt zien of de klik er is. Daarnaast is het fijn dat een doula niet al te ver weg woont. Omdat ze dan sneller bij je kan zijn. De prijzen variëren van 600 tot 1500 euro. Veel mensen schrikken daarvan. Het is ook niet weinig, maar: je investeert in iets heel belangrijks, de geboorte van je kind! Als je een doula duur vindt, denk dan eens aan de prijs van een kinderwagen of een babykamer.

Daarnaast worden er steeds vaker doula’s gebruikt. Veel zorgverzekeraars zien het voordeel van een doula in en vergoeden, deels, de kosten. Zoek dit altijd van te voren op, om teleurstellingen te voorkomen. Vaak is het ook mogelijk om het totaal bedrag in meerdere termijnen te voldoen.


Mijn verloskundige of gynaecoloog bepaald toch hoe de bevalling verloopt?

Ja en Nee. Als je een medische indicatie hebt moet je in het ziekenhuis bevallen, onder begeleiding van de gynaecoloog. Dit betekend in de praktijk dat je bevalt onder de klinisch verloskundige en de gynaecoloog op de achtergrond aanwezig is om in te grijpen. Als je geen medische indicatie hebt mag je zelf bepalen waar je bevalt: Thuis of in het ziekenhuis. Ook als je wel een medische indicatie hebt mag je nog veel dingen zelf bepalen: bijvoorbeeld de houding waarin je wilt bevallen. Veel vrouwen denken dat je op de rug moet liggen, maar dit hoeft helemaal niet. Zo zijn er nog legio andere keuzes die je kunt en mag maken. Als doula, help ik jullie bij het maken van die keuzes. Die schrijven jullie op in jullie geboorteplan. Dat is een wensenlijstje, met je ideale bevalling. Wat wil je graag en wat absoluut niet? Dat zet je er in. Voor alle keuzes geldt dat het wensen zijn. Gezondheid van moeder en kind gaan altijd voor.


Heb je een bepaalde manier van werken?

Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek. Hierin moeten we voelen of er een klik is. Deze is heel belangrijk. Als de klik er is en we besluiten met elkaar in zee te gaan, stellen we de afspraken samen, die nog gaan volgen. Het gaat niet om mij en mijn verhaal. Het gaat om jullie! Het belangrijkste is, dat jullie je gehoord voelen en jullie vragen aan bod komen. Als mensen het meer algemeen willen houden kan dat ook. Soms is er eerst een afspraak met algemene uitleg. Daar komen toch vaak vragen uit en dan komt het vanzelf. In tegenstelling tot een verloskundige of gynaecoloog, ben ik in dienst van jullie. Een doula traject is bij mij altijd op maat.